HAGE - NATUR - URTER - HÅNDARBEID - HISTORIE - MYTOLOGI
GARDENING - NATURE - HERBS - CRAFTING - HISTORY - MYTHOLOGY

Search This Blog

Sunday, July 7, 2013

Harvest.

Årets første lille innhøsting :)


Summer's first little harvest :)


To fine squash, og den første reddiken som smakte kjempegodt.
Og flere er på vei om ikke så lenge.
I morgen skal vi lage noe med squash til middag.


Two nice courgettes, and the first raddish which tasted really good.
And more will follow soon.
Tomorrow we will be making something with courgette for dinner.




Jeg har også høstet litt rød basilikum.
Basilikumen trives i drivhuset, og alle tre sortene jeg dyrker er kjempefine nå.
Av den grønne skal jeg lage pesto (snart).
Av den røde jeg høstet i dag lager jeg basilikumeddik.
Jeg har eksperimentert mye tidligere med å smakssette eddik med blomster og urter. Ikke alt har smakt like godt, men basilikumeddiken har jeg vært kjempefornøyd med, så det passer jeg på å lage nå som jeg har god tilgang på basilikum.


I also picked some twigs of red basil.
The basil is thriving in the greenhouse, and all three varieties I'm growing are looking great now.
I'll be making some pesto from green basil soon.
From the red basil harvested today I am making basil infused vinegar.
Earlier I have experimented a lot with adding flowers and herbs to vinegars. Not all ended up successfull, but I have been happy with the basil vinegars, so I make sure to make some now that there is lots of basil to find in the greenhouse.




På bildet er eddiken fortsatt blank, men den får en fin rød farge.
Nå har vi hatt et par dager med sol og sommertemperaturer og det har vært godt :)


In the photo the vinegar is yet colourless, but it will develope a lovely red colour.
We have had a couple of sunny and warm days now, which has been good :)

16 comments:

Yael said...

What a pleasure to harvest what you planted with your own hands!
Basil vinegar! I could try this, it sounds good - do you use just plain simple vinegar for it? And does it come out tasty also with green basil?
A new week starts today for you - make the best of it Hilde - oh I know you will! :-)

A wondering star said...

Nydelige basilikum og fristende squash! Fantastisk å følge produktene fra frø og frem til høsting!
Squash er deilig til salater og som tilbehør til kjøtt og fisk. Det må være en fest hver dag ved middagsbordet i ditt hjem!
Jeg vil lage bringebæreddik i sommer!
Ha en fin ny uke!
klem

zsazsazsu said...

here too the gourgettes grow like crazy! I made rubarb with mint jam, nice combination.

Hilde said...

Thank you, Yael :) The basil vinegar is good either it's made from red or green vinegar. I use the vinegar I have in my cupboard, mostly just plain vinegar. Sometimes I add a little white vine too if I have some.

Takk Jorunn. Det er morsomt når man kan begynne å høste litt egendyrket fra hagen :) Spennende med bringebæreddik, det hørtes godt ut!

Thank you Zsazsazsu :) Rhubarb jam with mint sounds delicious, I might try that sometime. Thanks for the tip.

earthen-magic said...

...(O:

Hilde said...

Thank you, Samantha :) Have a magical new week!

Calendula said...

I like to make my own with herbs spiced vinegar and oil, too! It's tasting so fine. This red basil looks above all very special! I think I look out for it the next time (we have the green one).

Hilde said...

Thank you, Calendula. It's so fun to make those herb vinegars and oils, isn't it :) I sowed the red basil in spring, it's easy to sow yourself and grow.

Unknown said...

Heldige deg som kan høste fra egen hage :) Det håper jeg å kunne gjøre et år også...

Ha en strålende dag.

Vores have said...

Dejligt med nyhøstede grønsager. Ønsker dig en god mandag / god ny uge:) Knus Hanne Bente

Natas Nest said...

Mmh, I love courgettes! Especially the small young ones taste so good, almost a little nuttily. Have you tried raw courgettes as a salad? Yummi :-). The vinegars are looking great with these red leaves!! Many years ago I had a recipe for basil-garlic-vinegar, it was with rosè vine. Must have a look if I find it again!

Hilde said...

Takk, En helt uvanlig hverdag :) Det er morsomt å høste selvdyrket, særlig det første! Utover i sesongen bruker resultatene ofte å variere, men uansett er det gøy. Du kan glede deg :)

Takk, Hanne Bente :) Ha en fin uke du også. Klem.

Thank you, Nata :) Don't think I have tried courgette as salad, mostly we add it to caserole dishes or grill it, but I'll make sure to try it this summer :) Hope you find the basil-garlic-vinegar recipe, would love to hear about it!

Emelie said...

Oj va roligt med skörd! Den här tiden som kommer nu, då man får skörda allt det goda man planterat på våren, är ju en av årets höjdpunkter!
Ha en fortsatt fin vecka! :)

Fagertunhagen said...

Hei.
Det så lekkert og fristende ut. Det er ikke noe som kan slå egen avling og sommerens aller første er vel den mest etterlengtede og beste også.
Jeg har reddiker og salat som jeg har begynt å høste av nå - og en god del urter. Det er virkelig sommer!

Tomoko said...

Hi,Hilde
You had a great harvest!They look very very fresh! What I can harvest in my garden is only ume fruits.
Tomoko

Hilde said...

Det er det absolutt, Emelie :) Fortsatt fin uke til deg også!

Takk, Fagertun, ja det er herlig med sommer og å kunne begynne å høste egendyrket.
Hyggelig at du stakk innom.

Thank you, Tomoko, I certainly enjoyed my little harvest :) Enjoy the fruits in your garden!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...