HAGE - NATUR - URTER - HÅNDARBEID - HISTORIE - MYTOLOGI
GARDENING - NATURE - HERBS - CRAFTING - HISTORY - MYTHOLOGY

Search This Blog

Wednesday, October 26, 2011

Siste epler / The last apples.

Eplene i hagen er jo forlengst høstet, men jeg har hatt to kurver med filippa-epler stående på vent og nå var det på tide å lage noe av dem.

Omtrent halvparten av eplene har jeg begynt å lage cider av.
Jeg har aldri laget eplecider før, men har mange ganger tenkt at det hadde vært artig å prøve.
Jeg har gjort litt research tidligere for å gjøre meg kjent med fremgangsmåten.


The apples from our trees were harvested a little while ago, there were just two baskets of filippa-apples left waiting to be prosessed.

Yesterday I started a cider bucket with one half of the apples.
I have never made apple cider before, but have thought many times that it would be interesting to try.
Earlier I have been doing a little receipe research to learn how to do it.


Eplene ble delt og lagt i et stort kar sammen med noen rosiner, og ble deretter overhelt med kokende sukkervann. Etterhvert ble gjæren tilsatt.
Det tok ikke lange stunden før det begynte å boble og putre.

The apples were cut and placed in a large bucket along with some raisins. Then a mix of hot water and sugar was poured over the apples. When the water had cooled off till lukewarm the yeast was added.
It did not take long until it started to bubble away in the bucket.



Karet må sjekkes hver dag, og eplene må presses ned i væsken.
Slik så det ut i dag da jeg sjekket. Det var blitt litt farge på væsken og det luktet gjær, så det er ingen tvil om at det skjer ting i karet.
Men jeg er helt blank her, så hvordan resultatet blir til slutt er ikke godt å si.
Men det er utrolig artig å følge med, og ikke minst spennende :)

The bucket needs to be checked once every day, and the apples pressed down into the liquid.
This is how it looked today when I was checking. The liquid had become a little golden and I could easily smell yeast, so no doubt there are things happening inside the cider bucket.
But cider making is new to me, so I have no idea if this will be a succcess.
Anyway I am enjoying the prosess with great excitement :)



Dårlig bilde av utsiden av karet, men små bobler fra gjæringen kan såvidt skimtes i det mørke feltet.
(Jeg krysser fingrene og håper det er slik det skal være...)

A bad photo of the outside of the cider bucket, but when looking closely the little bubbles from the fermenting are seen.
(Fingers crossed that this is what it is supposed to look like...)

- - - - 



Resten av eplene laget jeg eplemos av, med unntak av fire epler som ble lagt tilside til eplekake.
Vi har noe eplemos igjen i fryseren fra i fjor, men uansett så kommer alt til å gå med.

I put aside four apples for an apple cake. Then I made apple jam/sauce from the remaining apples.
We still have some apple jam in the freezer from last year, but eventually it will all be gone.




Det ble ca 3 liter.

About 3 litres.


Og tilslutt eplekake med nøtter :)

Dermed er årets fruktsesong over.
Epletrærne våre gir epler bare annethvert år, så neste år blir det ingen.


And finally apple cake with hazel nuts :)

This was the end of the fruit season here at my place.
The apple trees in our garden produce apples every second year, so next summer there will be no apples to harvest for us.

7 comments:

Emelie said...

Oj så spännande med äppeelcidern! Jag längtar verkligen tills våra äpplen ska börja ge frukt :)

maría cecilia said...

Hola, great to visit your beautiful blog, love your garden!!!
hugs dear

Vilt og vakkert said...

Heisann!

Skjønte ikke helt, du siler safta fra eplene i karet, for å få cider. Plustelig ble det eplemos. Er det noe jeg gikk glipp av?

Har ikke glemt deg ang akvarellen. Det blir en tur til med elever på meg. Ble så forkjøla i Arles at jeg sliter med den ennå. Håper på bedre form innen søndag da det er avreise til York.
Ha flott uke ;:OD)

Hilde said...

Ok. Halvparten av eplene jeg hadde igjen lager jeg cider av, og den andre halvparten ble til eplemos.

Cideren er ikke ferdig på en stund ennå, epler og rosiner skal siles fra først om to uker, og så skal væsken gjære enda en stund før den er klar. Forhåpentligvis i god tid før jul.

God tur til York :)

Gudrun said...

Oj,så duktig du är och sugen blir man.

Önskar dig en fin helg
Kram

Ingvild said...

sÅ SPENNENDE Å LAGE EPLECIDER, DA!

Unknown said...

Lovely photos! You live in such a beautiful place! :) I had no idea you could make so many delicious things from apples. I would love to try to make an apple cake. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...