I fjor høst plantet vi et lite prydepletre i hagen. Det blomstret i vår, og nå i høst har det kommet med små prydepler.
In autumn last year we planted an ornamental apple tree in the garden. The little tree had flowers in spring, and now in autumn teeny tiny red apples.
Denne lille avlingen ga det lille prydepletreet nå i høst.
Ifølge etiketten skulle prydeplene være fine til f.eks gele og cider. Det hadde vært artig å lage prydeple-gele, men ettersom det ikke var nok til det laget jeg eplegele av en blanding av Filippa-epler og prydepler istedet.
This is the little harvest that got picked off the ornamental apple tree.
According to the label these tiny apples are good for jelly and cider. It would have been so nice to make jelly, however there will be some years untill our tree produces enough fruits for that. So instead I have made apple jelly from a mix of the tiny apples and Filippa apples from yesterdays apple harvest.
Filippa-epler og prydepler ble puttet i en kjele og overhelt med vann så det såvidt dekket eplene.
Deretter kokte det hele uten omrøring i ca en times tid, før væsken ble silt av gjennom et klede.
The mix of apples were put in a pot along with enough water to cover them.
The apples were boiled for about an hour, and then the liquid was strained off through a cloth.
Etter avsiling ble det nøyaktig en liter eplesaft. Ikke dårlig.
Se den fine fargen :)
I gele bruker jeg 800 gram sukker pr liter eplesaft, og jeg tilsetter alltid pektin for å være sikker på at gelen blir stiv. Det hele fikk koke en liten stund før det ble helt på sterile glass.
The strained result was exactly one litre of apple juice. Not bad.
Such a lovely colour :)
To make a jelly I add 800 grams of sugar per one litre juice, and I always add pectine to make sure the jelly turns stiff. All was brought to a boil and boiled for a little while before poured into clean sterile jars.
Åtte små glass med eplegele :)
(Ett av glassene dannet ikke vakum, så det får vi spise av først).
Eight small jars of apple jelly :)
(One glass did not develope vacuum, so we'll start with that one).
Jeg har fått saftet litt epler og bær i saftkokeren også. Tre og en halv liter blandingssaft av aroniabær/svartsurbær, epler og plommer. Ikke ungenes favoritt her i huset, men den er ihvertfall økologisk og sunn. Jeg drikker den med glede :)
Ellers har vi kjøpt et nytt tre til hagen i dag, et valnøttre.
I have got around to making more juice too. Three and a half litres of mixed juice of aronia berries, apples and plums. It's not the children's favorite, but at least it's organic and healthy. I happily drink it :)
And we bought a new tree for the garden today, a walnut tree.
Det er et mandchurvalnøttre, som visstnok skal være svært herdig. Bladene er fine, kan tenke meg at det blir fint når treet vokser seg større! Jeg er spent på hvordan nøttene er etterhvert når den tid kommer.
Nå skal vi finne et fint sted til det i hagen.
It's a Mandchurian walnut tree, which is supposed to be very hardy and suitable for the climate here.
The leaves are nice, and I can imagine it looking beautiful as it grows larger. I am curious about the walnuts and what they are like.
Now we'll find a good place for it in the garden.
15 comments:
Så flink du har vært! Morsomt å se hvor små prydeplene var i forhold til Filippaeplene. Spennende med valnøttreet! Hvilken sone bor du i?
Tusen takk for hilsen hos meg!
Hilde,
You are verrry talented! Your apple juice
is perfect!I believe it is so delicious and delicious!
Tomoko
Jeg skulle ønske jeg var flinkere til sånt, men tiden rekker liksom ikke.
Flott farge på eplegelen.
Ha en fin helg.
Klem
hi hilde
your apple jelly looks wonderful. like the color. the juice sounds wonderful to me.wish you luck with your new tree.
ha en fin helg,
regina
Takk, Gentiania Nivalis :) Ja, jeg er spent på valnøttreet. Jeg bor i sone 2/3.
Thank you, Tomoko, and thanks for stopping by :)
Takk, En helt uvanlig hverdag :) Fin helg til deg også. Klem.
Thank you, Regina :) Enjoy your weekend you too.
Wonderful little apples! I would love to have some too. Tomorrow I'll start making cider with my own apples.
The jelly looks great! Walnut tree is one of my favorite trees, great for dyes of course but I also make a "Porto wine" with the green nuts or the leaves.
Ah! Mother earth is so full of Goodies :)
Have a nice weekend Hilde :)
I love your harvest, Hilde! The jelly and juice look and sound delicious! You are very lucky to be able to enjoy the fruits of the earth and of your wonderful garden! :)
I also loved seeing your kitty helping you in your previous post! :)
Have a lovely weekend! Hugs!
Godmorgen Hilde
Flot gele og saft du har lavet. Ønsker dig en god søndag:) Hanne Bente
Så härligt med skörd! Jag visste inte att man kunde använda prydnadsäpplen, förutom till dekoration, så spännande! Aroniasaft skulle jag också vilja göra, men det har vuxit så grymt lite aronia hos oss detta år.
Ha en fin dag! :)
Wow, what a great color the juice&jelly has!! Never seen these tiny apples before, cute :-). I'm sure the other juice is yummy, too! Super that you're having a walnut tree now. My parents-in-law have one in their garden and it's fruiting very well each year. These walnuts taste very good.
Koselig innlegg!
Geleen ser så fristende ut og er meget lekkert presentert!
Fantastisk å kunne tilby familien økologisk mat.
Vi har hatt noen dager på fjellet med skiftende vær.
Tok med barna på Langedrag en dag med vind og 2+ grader.
Det var en kald fornøyelse!
Nyt naturens varme høstfarger!
klem
Marylene; Mother Nature certainly is full of goodies :) Good luck with the cider making, can't wait to hear about it. Enjoy your week :)
Thank you dear Anna :) Have a great week!
Takk, Hanne Bente :) God søndag til deg også. Klem.
Takk, Emelie :) Jeg tror ikke alle typer prydepler kan brukes til matlaging, men sorten 'Dolgo' som vi plantet skulle være fint brukbar.
Fin dag til deg også.
Thank you, Nata :) I am very happy with my new walnut tree, and can't wait to see what the walnuts are like.
Takk, Jorunn :) Håper dere har hatt en fin ferie, tenker det var høstvakkert i fjellet.
Klem :)
°º °º✿✿
º✿
Maçãs ornamentais eu não conhecia, nosso clima não é ideal para maçãs.
Asa receitas parecem que são bem aromáticas.
Bom domingo!
Boa de semana!
Beijinhos.
Brasil
♫ ¸.•°♫♫♫
Thank you, Ines :)
Beautiful photos!
preservation is nice.
Lots of good food.
Post a Comment