HAGE - NATUR - URTER - HÅNDARBEID - HISTORIE - MYTOLOGI
GARDENING - NATURE - HERBS - CRAFTING - HISTORY - MYTHOLOGY

Search This Blog

Tuesday, October 30, 2012

Halloween preparations.


Vi har hatt en morsom ettermiddag med Halloween forberedelser i dag.

We have had a fun afternoon of Halloween preparations today.



Vi har ikke dyrket gresskar i år, så det ble til at vi kjøpte et lite gresskar i butikken for å lage lykt. Man må jo ha en gresskarlykt til Halloween!
I dag skar vi den ut. Datteren min tegnet opp ansikt og jeg skar ut.
Vi syntes den ble riktig så fin, og så ser den jo ganske snill ut :)


We did not grow pumpkins in the kitchen garden this summer, so we have bought a small pumpkin at the grocery store to make a lantern.
The lantern was made today, my daughter drew the face and I did the cutting.
It turned out nice, looking like a kind and smiling lantern :)



Og da mørket falt på gikk vi ut og tente lys i gresskarlykten for å se hvordan den ble.

As darkness fell we lit a candle inside the lantern and went outside too see.



Gresskaret var fullt av store, fine frø. Etter å ha renset, skyllet og tørket av frøene, ble de lagt på et stekebrett og ristet i stekeovnen med litt smør, salt, pepper og hvitløk til snacks.
Det var første gang vi laget laget dette av frøene, og det smakte faktisk ganske godt.


The pumpkin was filled with seeds, so we decided to make roasted pumkin seeds.
 The seeds were cleansed, washed, and then mixed with a little butter, salt, black pepper and garlic and roasted in the oven untill golden.
It was the first time we made this, and it was actually quite good.




Ellers har datteren min laget spøkelses-marengs som ble både fine og gode.De spares til i morgen, men vi måtte jo prøvesmake noen.

My daughter made ghost meringues, which were cute as well as delicious. We are saving them for tomorrow, but of course had to taste a few.



Og vi har funnet frem kostymer.
Så nå er det meste klart til i morgen.


We also looked through the costumes.
So now we are almost ready for tomorrow evening.




Monday, October 29, 2012

Herb salt.

Litt i seneste laget på sesongen har jeg laget en porsjon med urtesalt. Den beste tiden å lage urtesalt er naturligvis når hagen bugner av friske urter midt på sommeren, men ettersom dette virker å være året da jeg er sent ute med alt, ble det slik.
Jeg brukte noen urter som ble plukket og fryst i sommer, og noe av det som fortsatt var å finne ute i urtehagen.

Oppskriften er: 3 liter friske urter og 2,5 dl salt som moses til grøt i en food processor. Deretter has urtegrøten på et stekebrett og tørkes i stekeovnen til det er helt tørt. 
Til slutt en rask tur i food processoren igjen for fint og jevnt urtesalt som helles på tette glass.

Jeg har laget urtesalt flere ganger tidligere, og det er alltid spennende å smake resultatet ettersom urtesaltet blir forskjellig fra år til år utifra hvilke urter man bruker. 
Jeg går utifra at det er en rekke utmerkede urteblandinger man kan sette sammen, men jeg blander bare helt tilfeldig (og en smule ukritisk) urter jeg dyrker i hagen.
Denne gang brukte jeg løpstikke, gressløk, timian, oregano, salvie og sar, pluss et par små løk fra kjøkkenhagen. (Jeg hadde bare to liter urter tilsammen, så jeg reduserte saltmengden med en tredel og laget litt mindre porsjon enn oppskriften er på).


I have made a small batch of late autumn herb salt. The best time to make herb salt is of course in the middle of the summer when the garden is full of fresh herbs... (but this seems like the year when I am late with most things).
I used some herbs that were picked and frozen earlier in summer, and some herbs that were still around in the herb garden.

The recipe is: 3 litres of fresh herbs and 2,5 dl salt (I use common table salt). Put herbs and salt into a food processor and blend untill a smooth mixture. Spread the mixture onto a baking tray and dry in the stove untill completely dry. Then run the dry herb salt mixture briefly in the food processor again for an nice and even herb salt, and pour into glass container.

I have made herb salt several times before. It it great fun to taste the result as it is never the same because the mix of herbs is always different .
There are probably several excellent herb blends one can put together, however I always make a random mix of the herbs I grow in my garden. 
This time I used lovage, chives, thyme, oregano, sage and savory, plus a couple of small onions from the kitchen garden (I only had two litres of herbs, so I redused the amount of salt also and made a smaller batch than the recipe). 




Resultatet ble tre fulle krydderglass.
Urtesaltet er testet, og var kjempegodt på middagsmaten :) 

It filled three small spice jars.
I have tried the herb salt on my dinner, and I am very pleased with the result :)

Sunday, October 28, 2012

Finished - at last.

Dere som fulgte meg på de gamle bloggene mine husker kanskje disse strikkelappene??


Those of you who followed my old blogs might remember these knitted squares??


Garnet lappene er strikket av var det første jeg plantefarget, for mange mange år siden. Det ble hentet frem fra glemselen i januar 2010, da jeg fant ut at jeg skulle lage noe av det. Valget falt på et strikket lappeteppe, og siden har jeg nevnt det med jevne mellomrom, inntil lappene igjen ble glemt.

De dukket opp igjen nå som jeg har ryddet i garnlageret... 
Det viste seg at jeg hadde tyve strikkede lapper. Siden dette prosjektet var blitt liggende så lenge, måtte jeg innrømme for meg selv at jeg neppe kom til å strikke flere lapper... Så jeg bestemte meg for å sy sammen og lage teppet av de lappene jeg allerede hadde strikket.

Nå er strikketeppet mitt altså endelig ferdig, og jeg syntes det ble kjempefint :)
Det måler 103 x 115 cm.


The yarn that was used to knit these squares was the first I ever plant dyed, many many years ago. I refound the yarn back in January 2010, and thought I would make something from it. I decided for a knit blanket, and as I started knitting I posted about it a few times on my old blogs before this project was put aside and once again forgotten about.

I found the knitted square again while I was tidying in my yarn stash...
It showed that I had knitted twenty squares. As this project had stoped and been put away I had to realize that it was not likely that I would knit more squares... So I decided to just sew my twenty squares together to make a small blanket from them.

Now my knitted blanket is finally done, and I think it turned out very nice :)
It measures 103 x 115 cm.



Resten av det røde garnet ble brukt til å hekle en kant rundt.

I used the remaining red yarn to crochet an edging.



Fra farging til teppe ble dette et usedvanlig langvarig prosjekt, og jeg er kjempeglad for at det endelig er ferdig :) 
Garnet er farget med krapprot, bjørkeblader, røsslyng og reinfann, og de naturlige plantefargene er nydelige.


From the time of the dyeing untill finished blanket this has been a very long lasting project, and I am really happy that it is finally finished :)
The yarn was dyed with madder root, birch leaves, heather and tansy, and I love those natural colours.

Saturday, October 27, 2012

Squirrel visit.

Den siste tiden har vi stadig sett et ekorn som klatrer tundt i trærne i skogkanten ved huset vårt.
I går ettermiddag så jeg det igjen og da satt det helt stille på en grein i ei av furuene.
Denne gangen rakk jeg å gå inn og hente kameraet.


Lately we have several times seen a squirrel climbing around in the trees in the forest edge by our house.
Yesterday afternoon I saw him again sitting quietly on a branch in one of the tall pine trees, and I hurried inside the house to get my camera.




Han satt helt stille og lot meg ta bilder.

He sat there all still letting me take several photos.




Jeg listet meg nærmere, men det likte han ikke og skvatt inn blandt greinene for å  gjemme seg.

I tried to silently move closer, but he did not like that and jumped in among a cluster of twigs to hide.




:)

Friday, October 26, 2012

Asters.


Høstastersen er en sentblomstrende staude i hagen min som er på sitt fineste nå i oktober, og da må den jo naturligvis få lov å vise seg frem litt her på bloggen :)


The aster is a late bloomer in my garden which is at its peak in October.  
It looks gorgeous right now :)











En riktig god helg ønskes dere som kommer innom  :)


Have a wonderful weekend you all :) Thanks for stopping by.

Thursday, October 25, 2012

Tomatoes and weather.

I dag tittet sola frem igjen for første gang på lenge, og det har vært en fin dag, men iskaldt.
Veldig godt med lys og solskinn etter så mange gråe og mørke dager.
Jeg hadde tenkt å rydde og ordne i kjøkkenhagen, men pga kulda fant ut at jeg heller ville gjøre noe inne på kjøkkenet. 

De grønne tomatene jeg høstet for litt siden har modnet inne. Vi har spist unna, men nå var resten i ferd med å bli overmodne så det var på tide å lage noe av dem for å unngå at de skulle gå til spille. 
Jeg tenkte først å lage henkokte tomater, men ettersom det var mange tomater med noe stygt skall bestemte jeg meg for å koke en enkel tomatsaus i stedet.


Today the sun peeped through for the first time in a long time. It has been a beautiful sunny day, yet very chilly.
It felt so good to have light and sunshine again after so many grey and cloudy days.
I thought I would do some tidying in the kitchen garden, but because of the chill I changed my mind and decided to do something around the kitchen instead.

The green tomatoes that were harvested a little while ago have ripen indoors. We have been eating them as they turned red, but as there were so many ripe ones at the same time now I had to make something from them to avoid them being lost.
First I thought about canning the tomatoes, but as there were a few with stained skin I decided just to make a simple tomato sauce.


Tomatene ble flådd og delt og kokt med tomatpure, hvitløk og tørket oregano fra hagen.
Etter koking ble det ca to liter tomatsaus som kan brukes til pizza og pastaretter.

The tomatoes were skinned and cut, and simmered with some tomato paste, garlick and dried oregano from the garden.
It made about two litres of tomato sauce, for pizzas and pasta dishes.



Tomatsausen er lagt i fryseren for bruk senere.

The sauce is frozen to be spent later.


Jeg bakte en liten focaccia også.
Grunnoppskriften fant jeg på Dagbladet (500 g mel, 10 g salt, 2 ss olivenolje,15 g gjær og 3,5 dl vann). Jeg tilsatte oregano fra hagen i deigen, og brukte et par tomater til topping, pluss havsalt og et lite dryss rosmarin fra rosmarin-planten min som nå har flyttet inn i stua.
Det ble faktisk kjempegodt, og jeg kommer til å bruke samme oppskrift igjen.

I also made a small facaccia.
The basic recipe I found in a newspaper (500 g flour, 10 g salt, 2 tablespoons olive oil, 15 g yeast and 3,5 dl water). I added some oregano (from the garden) to the dough, and topped it with tomato slices and a sprinkle of seasalt and fresh rosemary from my rosemary plant which has moved indoors for winter.
It was very tasty, and I will use the same recipe again later.




Utpå ettermiddagen i dag fikk vi et skikkelig væromslag med vind og hagl.

Later in the day we had a change in weather from sunshine to strong wind and hail.



Kan dere se prikkene i lufta på bildet? Det er løv som kastes rundt av vinden, og det var mye av det, mye mer enn det som kan sees på bildet! Hele himmelen var prikkete av flygende løv som ble kastet hit og dit i vinden.

Heldigvis kom det bare litt hagl, men de iskalde vindkastene ga seg ikke. 
I kveld er det klarvær, og vi kan endelig se månen og stjernene igjen :)


Do you see the small dots in the sky in the photo above? Those are leaves tossed around by the wind, and it was lots of it at the same time, much more than showes in the photo! The whole sky was full of flying leaves.

Luckily only a little hail came down, while the freezing wind did not stop.
Tonight there is a beautiful clear sky, and we can once again see the moon and the stars :)

Wednesday, October 24, 2012

Heklekjøret- ferdig teppe.


I sommer var jeg med på heklekjøret hos Edelirosa, der vi heklet minimum en bestemorrute pr dag.

Det begynte slik, med hekling av restegarn i litt forskjellige farger:


In summer I joined along on Edelirosa's "crochet drive", which meant we should crochet one granny square a day, just for fun.

This was how it started, with these squares crocheted from some leftover yarn of various colours:



Lappene med gul og plommelilla kant ble lagt tilside til et annet lite prosjekt, og etterhvert hadde jeg nok lapper med hvit ytterkant til et teppe.

Det har tatt litt tid å fått sydd sammen alle lappene, men nå er omsider heklekjøret-teppet mitt helt ferdig :)


The granny squares with yellow and purple edging were put aside for another little project, and eventually I had enough squares with white edging for a blanket/throw.

It has taken a me a while, but finally my "crochet drive" blanket is finished :)



Hunden min var veldig begeistret for heklelappene, og hver gang jeg satt og monterte og la teppedeler og lapper ut på gulvet kom han med en gang og la seg på dem.


My dog loved the granny squares, and every time I put out pieces of sewed-toghether squares on the floor to have a look at the progress, he would come and lay down on them.




Her er det ferdige teppet, og det måler 120 x 95 cm.
Jeg ville helst tatt bilde ute for å vise fargene bedre, men pga regn ble det til å ta bilde i inne og dermed ser fargene for mørke ut.
Teppet er lysere enn det ser ut på bildet, og det er mykt og varmt så jeg er ganske fornøyd. Det var artig å være med på heklekjøret, og jeg blir gjerne med en annen gang om det gjentar seg :)


Here is the finished blanket, and it measures 120 x 95 cm.
I wanted to photograph it outside, but as it was raining I had to take the photos indoors which made the colours look too dark.
The blanket is lighter in real life than in the photo, and it it soft and cozy so I am happy with it. It was fun to join in on the "crochet drive, and I would join in again another time :)




Sunday, October 21, 2012

My garden in October.

Noen høstbilder fra hagen.

Some autumn photos from my garden.



Det er fortsatt mye høstfarger, men nå faller løvet for alvor.
Høstastersen er fin nå, ellers må man lete for å finne noen få blomster her og der som fortsatt holder ut.


The autumn colours are still pretty, but will not last very much longer as the trees are dropping their leaves now.
The asters are blooming beautifully, but apart from that we have to look really well to spot the few perennials that still have a blooming flower or two. 






Tid for å rake løv.

It's time to rake up some leaves.






Det har stort sett regnet hele uka her, men i dag har det vært opphold hele dagen så jeg benyttet sjansen til å rydde i urtehagen. Jeg fikk klippet ned, luket og fjernet visne planter. Det er fortsatt noen urter som er fine og som fortsatt kan høstes av, bla persille og salvie.


It has more or less been raining here throughout the week, but today the rains stoped so I spent some time tidying around the herb garden. There was quite a lot that needed to be done there, and I cut back plants, weeded and removed brown leaves and plants. 
There are still herbs that look nice and fresh, f.ex the parsley and sage, which can be harvested for a while longer.

Friday, October 19, 2012

Kreativ Blogger Award.


Lovely Anna over at Annuk Creations has given me a Kreativ Blogger Award.
Thank you so much Anna :) It's so nice to know that someone reads and likes my blog.

Anna is a very creative and talented jewelry maker, and I love visiting her blog to see her work. She is also a  great photographer and shares photograps from walks around her homeplace and from her trips.
Make sure you stop by her blog :)






So this is how this award works:
- Thank and link back to the person who awarded you;
- if you like, you can share 7 random things about yourself;
- pay it forward to some bloggers you like;
- contact those bloggers about the award!


7 random things about me:

1. I really enjoy blogging, and I am so pleased to have learned to know so many lovely people from around the world through blogging.
2. I love going to flea markets. I don't always buy anything, but I very much enjoy the browsing through.
3. I love coffee as a drink...
4. ...but I do not like coffee flavoured chocolate, ice cream, cake or anything else coffee flavoured.
5. I have never got a speeding ticket.
6. I have never broken a bone in my body.
7. I love trees and the woods.  



Here are two lovely blogs I am passing this award on to:



Jorunn over at A Wondering Star

Jorunn, I love your fabulous nature photos, your beautiful crafting and the friendly and peaceful atmosphere of your blog!

and

Regina over at Reginas Simple Life

Regina, it is always interesting to visit your blog, and I enjoy reading about your preserves, baking and gardening.



And finally I would like to mention the same thing that Anna did:

Of course, this is a game, so... no strings attached! :) Feel free to do any of the above, or just copy the award badge to your sidebar! 

Monday, October 15, 2012

Season's last dyes.

Nå har jeg farget ferdig for i høst, og plantefargingskjelen og utstyret er ryddet bort.
Jeg har noe tørkede planter lagret og fortsatt mer hvitt garn på lager, men det får vente til utpå nyåret en gang.

På bildet under er høstens siste farginger som ble gjort med:
gullris - gult, 
rødrandkjuke - beige, 
ryllik (på grått garn) - grønt, 
og de fem siste beigerosa hespene er gjæringsfarginger med malurt.


I have finished the plant dyeings for now, and put away the pot and all the other dyeing equipment.
I do have some dried plants stored away and several skeins of white wool, but that will have to wait untill some time in the new year.

In the photo below are the results of season's last dyes, dyed from:
goldenrod - yellow, 
redbanded polypore - beige, 
yarrow (on grey yarn) - green, 
and the five last pinkish beige skeins are fermentation dyes with wormwood. 



Nå har jeg et ganske bra garnlager til vinteren :)

Now I have a nice yarn stash for winter :)



Her er litt av garnlageret mitt. 
Jeg er nesten ferdig med å rydde i garnet mitt nå, og det meste er sortert og lagret i plastkasser. Kassene er gjennomsiktige så jeg ser hva som er i dem. 
Det er kjøpegarn to av kassene, hhv bomull og diverse ullgarn i forskjellig kvalitet, og resten av kassene (og i kurvene) er plantefarget garn sortert etter garntype.
Fortsatt ligger noe garn i poser, bla garnet jeg kjøpte i Riga i sommer, og noe som ligger sammen med diverse halvferdige prosjekter, så jeg trenger et par kasser til.

Garnet jeg plantefarget i sommer er fortsatt i hesper, men nå har jeg bestilt nøstemaskin på nettet og når den kommer håper jeg det blir fart på nøstingen :)


Here is some of my yarn stash.
I have gone through most of the yarn now, and I am almost done tidying. Most of it is stored in see-through plastic boxes, to make it easy to see what the boxes contain.
Two of the boxes contain store bought yarn, one with cotton and one with different qualities of wool. In the last four boxes (and in the baskets) there are plant dyed wool yarn, stored after wool type.
There is still some more yarn lying around in bags, amongst that the yarn I bought in Riga this summer. And more yarn stored with the works in progress. So I will be needing a few more storage boxes.

The wool I plant dyed this summer is still in skeins, but today I made an online purchase for a yarn ball winder. Hopefully it arrives safely here very soon, and then the yarn winding will be a quick and easy process :)


Saturday, October 13, 2012

Harvest.

Som enhver tidligere vår hadde jeg store forhåpninger om en god kjøkkenhagesesong i år. Men det viste seg at det ble en kjølig og regnfull sommer. 
Været til tross har vel resultatene vært omtrent som de bruker, med noen grønnsaker som grodde og vokste fint, noen som ikke ville gro, noen frø som ikke ville spire, pluss de vanlige insekstsangrepene...  

Vi har høstet såpass godt med løk, squash, sukkererter og gulrøtter at vi har vært selvforsynte i deler av sommeren, og det er jeg glad for :)
Tomatene har gjort det mye bedre i år enn i fjor, og vi har hatt nok til pasta-, pizza og middagssauser og som tilbehør.

Nå har vi hatt så kjølige temperaturer en stund, og flere frostnetter, så jeg har tatt opp grønnsakene  fra kjøkkenhagen og plukket resten av tomatene i drivhuset.
Bare purre og chili er igjen ute nå, og det skal jeg høste en av de nærmeste dagene.


Like every previous spring I was hoping for a great kitchen garden season this year. But it turned out the summer was chilly and rainy.
Despite the weather the results were pretty much the same as previous summers, with some vegetables growing nicely, some hardly growing at all, some seeds not sprouting, and also the usual pest damages.

We have had a nice harvest of onions, squash, sugar peas and carrots, and have been self sufficiant in vegetables through parts of the summer, which I am very pleased with :)
The tomatoes have done much better than last year, and we have had enough for pasta-, pizza- and dinner sauces and for salads.

Lately the temperatures have fallen, and we have had several frost nights, so I have harvested the vegetables from the kitchen garden and picked the remaining tomatoes in the greenhouse.
There are only leek and chilli peppers left outside, which I will harvest one of the next days.


Dette er tomatene plukket i drivhuset. De fleste er grønne, men forhåpentligvis vil de modnes inne.

The tomatoes picked in the greenhouse. Most are green, but hopefully they will ripen inside the house.



Løk var det ikke mange igjen av ute, men de jeg fant er lagt til tørk. Disse blir nok spist ganske kjapt.

There were not many onions left in the kitchen garden, but I have put to dry the few I found. I guess these will be eaten quickly.



Gulrøtter var det fortsatt en del av ute. Mange var av fin størrelse, men det var mange små også. Jeg skal forvelle og fryse en del av dem, resten lagres.

Rødbetene har jeg ikke høstet av i det hele tatt i år, så der var det å høste alle. Det var et par stykker som var ganske store, resten var av middels størrelse. Jeg er fornøyd med avlingen og rødbeter var lette å dyrke i kjøkkenhagen. 
Etter å ha fjernet bladene og skyllet rødbetene veide jeg dem, og fant ut at resultatet var 2,4 kilo med rødbeter. Det syntes jeg var bra :)

I dag har jeg syltet egendyrkede, økologiske rødbeter for første gang.


There were quite a few carrots left. Many of good size, but also many small ones. I will blanche and freeze part of the carrots, and store the rest in the fridge.

I have not harvested a single beet root this summer, so they were all harvested now. There were a couple that were quite large, while the rest were of medium size. I am happy with the harvest, and learned that beet root is easy to grow in the kitchen garden.
After removing the leaves and washed the beet roots I weighed them, and found out that the result was 2,4 kg of beet roots. I think that's good :)

Today I made pickled beet root from my own home grown organic beet roots for the first time.



Av de 2,4 kiloene med ble det ble seks 0,5 litersglass med syltede rødbeter.
Jeg har ikke smakt, så jeg er spent på resultatet. Hvis de blir gode skal jeg poste oppskriften.


2,4 kg of beet root filled six jars of 0,5 liter.
We have not tasted them, so I am curiuos about how they turned out. If they are good I'll post the recipe. 

Friday, October 12, 2012

Knitted shawl.

Nå har jeg gjort ferdig en ting til som jeg fant under ryddingen i garnlageret mitt; et koksgrått strikket sjal med heklekant og tre heklede blomster som pynt.

Sjalet var så og si ferdig, det eneste som gjensto var å feste tråder og å sy på hekleblomstene.
Jeg tror det ble laget for ca tre år siden, og om jeg husker rett tror jeg grunnen til at jeg ikke gjorde det ferdig var at jeg ikke likte garnet det er strikket av.


Now I have finished one more item that I found while tidying in my yarn stash; a dark grey knitted shawl with a crochet edging and three crochet flowers as decorations.

The shawl was so to speak finished, the only thing that needed to be done was to weave in loose threads and sew on the crochet flowers.
I think the shawl was knitted about three years ago, and if I remember correctly I believe the reason why I never finished it was that I did not like the yarn it was knitted from.





Bilde 1 i skygge og bilde 2 i sol.

Sjalet ble da ganske fint da det ble helt ferdig.
Jeg skal ta det i bruk etterhvert, så får jeg se om jeg kan bli vant med garnet.


Photo no. 1 in shade and photo no 2 in sun.

I think the shawl turned out kind of nice.
I have decided to wear it when the weather turns colder, and then I'll see whether I will get used to the yarn.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...